Sedat ÖRSEL Öğrencilerimizle Bir Araya Geldi

19.04.2022 1044

Eski mezunlarımızdan Sedat ÖRSEL 20 Nisan 2022 Çarşamba günü, okulumuz Erol ÜÇER Konferans Salonunda öğrencilerimizle bir araya geldi. "Her Tercih Bir Vazgeçiştir" konulu konferans öğrencilerimiz tarafından ilgiyle izlendi.

"SON TAHLİLDE; NE KAZANDIN?..."..."SEVGİ-VEFÂ-DOSTLUK" Ankara Atatürk Lisem... Konferansta son sözlerimdi; "Diplomalarımızda adı yazılı o büyük Dehânın  Adına ve hayâllerine lâyık olalım!..." dedim;   Salonu dolduran Okuldaşlarım, çılgınca alkışladılar.   -"Burası, Dünyânın en güzel Ülkesi; koruyunuz, iyi bakınız... Dünyânın en güzel dili olan Türkçe'mizi koruyunuz... Çok çalışınız, yararlı ve sevdiğiniz işleri yapınız... İyi ve güvenilir insanlar olunuz; çok sevsinler sizi... Oyalanacak işlerden uzak durunuz; hayat çok kısa. Bir ömre çok fazla ömür sığdırınız; yedek meslekler edininiz... Yurt dışına kaçmaya çalışmayınız; ırkçılık hortladı oralarda...   Sanata, bilime, âlime ve sanatçıya sâhip çıkınız... -"Bakın yüzakımız bir Oyuncu ön sırada oturuyor..."   Büyük oyuncu  Emel GÖKSU o asil hâliyle tebessüm etti... -"1962'de bu sahnede ilk kez birlikte oynadık..." Erkek lisesine Konuk Oyuncu olarak geldi Kız Lisesi'nden. Eugene O'NEILL'in "YAĞ" adlı eserini oynuyoruz. Ben balina avı gemisi Kaptanı Keeney'dim, o da Eşimdi..."Dedim  ve birden sahnedeki tiradımı haykırdım; tam 60 yıl sonra...   - "Davranmayın!"  Benim gemimde, Kaptan Keeney'in balina gemisinde isyân ha?" Bu gemi aylardır Bering Denizinin buzları arasında sıkıştı kaldı,  şimdi tam buzlar çözülürken ve Kuzeyde balinalar oynaşırken,  güneye Limana eliboş dönmek ha?"... Şunu iyice sokun o kuş beyinlerinize,  bu geminin ambarları tıkabasa balina yağı ile dolmadan limana dönmek yok!..." Sana gelince kadın!  Bu sefere çıkmayı sen istedin...  Rahat etmen için herşeyi yaptım. Ama sen hep yakındın.  Gurur duyacağın başarılı bir kocan olmasın mı?  Şimdi derhal git kamarana ve Org'unu çal..."   Alkışlar arasında Emel'i sahneye dâvet ettim... Heyecanlı bir genç kız gibi fırladı sahneye... Gülümseyerek seslendi meraklı salona; -"İlk kez bu sahnede başladım Tiyatroya Sedat'la... Ve yıllar sonra yine ilk kez Sedat'ın çevirdiği "Kaçaklar" Oyunuyla TV'ye çıktım, 1968'de..."   Ve haketmediğim övgüler yağdırdı;  Can kardeşim Erkan YÜCEL bize bakıyordu ekrandan. O sahnedeki "YAĞ" oyunumuzdan  "Kaçaklar" ve TV Oyunundan  Yalnızca ikimiz sağ kalmıştık; Erkan YÜCEL, Râif Hikmet Çam, Ecder AKIŞIK, Hepşen AKAR, Baykal Saran, Tuncel NECMİOĞLU, Alpay İZBIRAK... O güzel insanlar artık anılarımızdaydı...   Salondaki genç okuldaşlarım duygulandılar. -"Sizden tam 60 yaş gencim ama, arkadaş gibiyiz..." dedi biri. Ve  o 77'lik arkadaşın dizleri ağrıdı ve soruları bu kez, sandalyede oturarak cevapladı. 10'dan fazla soruya tek tek cevap verdim. Gözleri parlayan, heyecanlı kızlar ve oğlanlar...   -"Evet şarkıcı ol ama fark yarat;  bu Okuldan mezûn olan Büyük sanatçılar, büyük farklar yarattılar... Bugün Can Dostum ATİ'min (ÖZDEMİROĞLU) ölüm günü. Demin Salonun girişindeki şeref panosuna koydukları resmimde, Atilla ÖZDEMİROĞLU, Hıfzı Veldet VELİDEDE Hocam,  Güneri CİVAOĞLU, Oktat RIFAT, Orhan VELİ, Murat BARDAKÇI ve  Ahmet Hamdi TANPINAR'ın yanına koymuşlar beni...  Çok duygulandım. TANPINAR'la yanyana olmak!...   Bu vefânın mimarları, Can Dostum Dr.Dnt. Emre DİKER ve  Lisemizin Vakfı ALEV'in Genel Sekreteri Gönül ERTUNA'ya şükran...     EVET!... "SON TAHLİL DE; NE KAZANDIN?..." diye soran Dostlara... "SEVGİ-VEFÂ-DOSTLUK" derim... Çok zenginim, Vesselâm...

SEDAT ÖRSEL   Ankara Atatürk Lisesi ve A.Ü.Hukuk Fakültesini bitirdi.   Okul yıllarında Demirci ve Karikatürist olarak çalıştı.1967'de, Türkiye'de TV yayınlarını başlatan ilk TRT ekibinde  dramalar yaptı.   İskoçya, Japonya ve BBC'de TV Yayıncılığı, İşletmeciliği ve Reji Öğretmenliği eğitimleri gördü.TRT'de Yapımcılığın yanısıra , Kültür Yayınları, Eğitim Merkezi,Dış Yapımlar, TRT-INTve AVRASYA TV'nin kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı.   Dünyâyı defalarca dolaşarak TRT yapımlarını Film ve TV Program Marketlerinde ilk kez sattı.   Yabancı TV'lerle çok sayıda ortak yapıma imza attı.1992'de, 25 yıl aralıksız çalıştığı TRT'den,TV Daire Başkanı ve Genel Md. Yardımcısı Vekili iken emekli oldu.   1992'de Alo Bilgi Grubu Genel Koordinatörü oldu. 1993'de  KOÇ Holding, Amerikan (Time-Warner), Fransız (Canale Plus) Ortaklığı olan EKO TV'nin (şimdiki CNN TÜRK) kurucu Genel Müdürlüğünü yaptı.   1977'den itibaren TRT'nin yanısıra,43 yıl boyunca Gâzi, Ankara, Başkent, Bilkent ve İstanbul Bilgi Üniversitesinde Medya derslerine ek olarak ücretsiz 385 Konferans verdi.   Çeşitli Kuruluşlara Telif Hakları, TV İşletmeciliği, Medya İlişkileri,Kriz Yönetimi, Retorik ve Beden Dili konularında danışmanlık yaptı.Pandemi döneminde de "YÜZYÜZE" ve "ONLINE" Konferansları devam ediyor.   TV Program Yapımcısı ve Yönetici olarak;Sedat SİMÂVİ başta olmak üzere 15 kez ödül aldı.1992'de "Yılın Başarılı Kamu Görevlisi" seçildi.   2017'de "Meslekte 50.yıl Onur Ödülü",2018'de "Cumhûriyete Sâhip Çıkanlar Ödülü" verildi.Avrupa Konseyi ile Avrupa-Asya Yayın Birliklerinin çeşitli komisyonlarında TRT ve Türkiye'yi temsil etti.   İngilizce ve Eskiyazı biliyor. Sürekli Basın Kartı sahibi.   60 yıldır yaptığı "Demir Heykeller"in bâzıları Müzelerde, Özel Koleksiyonlarda ve Sergileniyor.

21-04-202221-04-2022

19-04-2022