Okulumuzda toplanan atık piller geri dönüşüm için DOÇEV'e gönderilmiştir. Gönderdiğimiz piller sayesinde 999.600.000 Litre su ve 6664 Metre Kare toprağı kirlenmekten kurtardık.
Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından toplanan 30 KG atık pil geri dönüşüme kazandırılmıştır. Atık pil toplama etkinliğimiz devam etmektedir. Geri dönüşüm konusunda Ankara'nın en aktif okulu olmak için tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz kararlıdır. Daha temiz bir çevre için el ele vermeliyiz.
Pillerin içinde bulunan cıva, kurşun, mangan, lityum, nikel gibi elementler, aslında bu zararı doğrudan veren. Bu maddelerin toprağa karışması demek, yer altı sularına karışması ve buradan da bizzat evimize yeniden girmesi demek. Sadece evimize değil sulara karışarak deniz canlıların da hayatını tehlikeye atar.
İnsan sağlığını tehdit eden piller ile ilgili biraz daha derine inelim. Yukarıda bahsettiğimiz elementlerin insan üzerindeki en büyük etkileri;
– Nörolojik,
– Sinir sistemi,
– Böbrek,
– Karaciğer,
– Tansiyon gibi hastalıkları tetikleyebilir. Ve hatta ölüm riskine bile sebep olabilir.
Basit bir pil, olayları bu kadar karmaşık hale getirebilir. Doğaya attığımız her atığın, toprak tarafından emilip; yediğimize, içtiğimize karıştığını göz önünde bulundurmalı ve geri dönüşüm bilincini çocuklarımıza aşılamalıyız. Kendi ve sevdiklerimizin sağlığı için…
Bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak, 600 bin litre su kirletir.